sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Hiilijalanjälkeä ja Ekohaaste 2013

Vaikka tää onkin vähän vanha juttu, niin tein nyt tän Hesarin hiilijalanjälkitestin vähän niin kuin referenssiksi itselleni elämästä ennen vauvaa. Ajattelin tehdä sen uudestaan loppuvuodesta, kun nähdään minkälaiseen elämään lapsen kanssa päästään. Siis sikäli kun testiin vielä pääsee, toivottavasti. Yksikään kysymys ei kyllä varsinaisesti liipannut kysymyksiä, kuten kertakäyttö vai kestovaipat jne. mutta

Keskiarvoihmisiä ollaan (8624 kiloa), vaikka jotenkin vähän vihreämmäksi kuin Pekka Perustallaaja itseni koenkin. Pitää varmaan myöntää, että vaikka asioita ajattelee, se ei oikein riitä vielä käytäntöä ajatellen. Pitää siirtää niitä asioita teoiksi asti. Meilläkin olen keskittynyt tosi paljon nimenomaan tavaroiden vähentämiseen ja kulutuksen vähentämiseen/järkevöittämiseen, mutta vaikken enää osta niin holtittomasti kuin ennen (no, joskus näitä ihan turhia lipsahduksia sattuu). Silloin kuin ostan, niin valitettavan usein se on uutta - lapsenvaatteet ja -tarvikkeet olivat ensimmäinen positiivinen signaali siihen suuntaan, että hyvää tavaraa löytyy käytettynäkin vaikka kuinka paljon. Ja osa tarvikkeistahan ostettiin silti uutena, kun piti vähän liian aikaisin tehdä niitä päätöksiä - kärryt, turvakaukalot, pinnasänky ja ne etukäteismurheenkryynini - hoitolaukku ja rintareppu, jotka ihan turhiksi olen jo etukäteen tuominnut, mutta kun Jii ne meni ostamaan... Sen lisäksi, että tuo oli aikamoisen kallista niin veikkaan, että pari kuukautta lisäaikaa olisi saanut aikaiseksi vähän toisenlaisia ostopäätöksiä, ehkä erilaiset rattaat ja käytettynä - koska niitä ei ole ollenkaan vaikea siten saada, kavereillakin olisi ollut tarjottuna, pinnasänky ja kaukalo varmasti käytettynä ja ei mitään turhia hoitolaukkuja, kun tilavia, vanhoja käsilaukkujakin löytyy taloudesta ihan omasta takaa. Saisikohan nuo myytyä?

No vielä tuohon itse testiin - meidän jalanjälki muodostuu seuraavasti:

  • 17% ruoka (1308 kg)
  • 29% liikenne (2540 kg)
  • 12% asuminen (1117 kg)
  • 35% kulutus (3041 kg)
  • 7% jäte (618 kg) 
Koska tästä ei varmaan ole hyötyä muuten, kuin haastamalla itse itsensä, niin testin perusteella haastan itseni siis seuraaviin toimenpiteisiin (tsekkipiste uusivuosi)
  • Ruoka: Vähemmän lihaa, vähemmän kaukaa tuotuja tuotteita ja enemmän lähi- ja kausituotteita
    • Konkreettinen tavoite: Kalaa 2 kertaa viikossa ja 1 kasvispäivä (vaikutus n. -200 kg)
    • Konkreettinen tavoite: Hyödynnä vähemmän riisiä ja enemmän kotimaista perunaa ja esim. ohraa (-30 kg)
    • Konkreettinen tavoite: Ei enää Chileläisiä rypäleitä, luumuja Etelä-Afrikasta jne. Enemmän tuotteita läheltä ja kauden mukaan syötynä (kaukokasviksille ei testissä ollut paikkaa, mutta tunnistan tämän kyllä isona paheena ja koitan korjata, kausikasvikset -135 kg)
  • Liikenne: Luovutaan toisesta autosta ja suositaan julkista liikennettä
    • Konkreettinen tavoite: Luovutaan kakkosautosta (vaikea, koska tää on Jiin auto ja se tekee työmatkat sillä ;) (vaikutus -1800 kg perustelisi kyllä aika kivasti tätä liikettä, saati sitten ne raha-asiat)
    • Konkreettinen tavoite: Vähennetään autoilua (en tiedä suostuisko Jii pyöräilyyn, mutta meillä jo automaattisesti se, että mä en ramppaa enää niin paljon koiratreeneissä vähentää kyllä tätä ihan itsestään jo) ja suositaan julkista kun täytyy (esim. matkat tuleville isovanhemmille - epäilen, että mökkimatkat menevät kyllä edelleen sillä autolla ihan tavaramäärästä ja huonosta reitistä johtuen)
    • Lentojahan meillä ei juuri ole, mutta niitä koitetaan vältellä jatkossakin. Kotimaan matkailua suosien :)
  • Asuminen: Tämän osalta ei oikeasti voida kauheasti tehdä kun kerrostalossa asutaan, sauna on varastona ja mökit eivät ole omia ja vihreät sähkösopparit on jo. Ehkä yritetään vaikuttaa mökkien sähkösopimuksiin? Muuten en keksi tähän nyt mitään, paitsi se että otamme sähkönkulutuksen parempaan valvontaan. Ehkä tässä olisi sitten sen seuraavan etapin korjauskohta?
  • Kulutus: Hanki merkittävästi vähemmän ja silloinkin käytettynä tai lainattuna, jos mahdollista (vaikutus -750 kg)
    • Konkreettinen tavoite: Vähennä absoluuttisesti tavaran ostoa ja siihen liittyen vähennä yksi tavara päivässä (tämä siksi, koska tavaroiden vähentäminen oikeasti pitää mielessä kirkkaana myös uusien ostamisen turhuuden)
    • Konkreettinen tavoite: Selvitä ennen ostoa, saisiko tavaran lainattua tai löytyisikö sellainen käytettynä 
    • Konkreettinen tavoite: Mieti ennen kaikkea päivittäistavara- ja ruokatarvetta!
  • Jätteet: Vähennä absoluuttisen jätteen määrää miettimällä oston yhteydessä hävityskin ja vähetä ruokahävikkiä 
    • Konkreettinen tavoite: kestovaippailu
    • Konkreettinen tavoite: kierrätä biojätteet paremmin (Paperit, pahvit, metallit, ongelmajätteet ja lasi on kyllä kerätty ennenkin, niistä en heti keksi parannettavaa. Mutta biojätteen osalta se on ollut sellaista fiilispohjaista, helpotti kummasti kyllä kun otin tiskipöydälle oman kipon tätä varten, mutta edelleen joskus tulee laiskuus eteen)
    • Konkreettinen tavoite: Vähennä ruokahävikkiä (tästä voisi saada aika merkittäviä parannuksia aikaan, sillä turhan ruoan osto on mulle iso ongelma. Ostan spontaanisti ja unohdan jääkaapin perukoille. Tästä parannan vielä!)
Tsekki tosiaan uutenavuotena, jolloin näkee mitä kaikkea meidän taloudessa on tapahtunutkaan. Tuossa on ainakin aika monta ihan konkreettista juttua, joissa petrata, vaikkei kaikki tuossa hiilijalanjälkitestissä näykään positiivisempana tuloksena. Tiedänpä itse pelastavani maailmaa pojalle edes vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti